Prológ...

Ma 2010-et írunk és tombol a retro láz. Valamikor hat éves koromban nem így képzeltem a „jövőt”, hogy én mint a high-tech elkötelezett híve egy olyan autónak állítok majd egy modern emléket aminek a gyártását 1984-ben (26 ÉVE!!!) abbahagyták, és nem utolsó sorban születése egybe esett, ezen sorok íróéval! Mégis a Renault 5 izmosabb, változatai annyira szépek, érdekesek és nem utolsósorban gyorsak, hogy ma sincs párjuk. Igen, hiszen ezek a kisautók olyan gyökerektől származnak, amiket nem kisebb név tervezett és tuningolt, mint maga a „Varázsló” Amédée Gordini, kinek a neve hallatán mindenki tisztelettel lekapja a sapkáját autós körökben.
A szerelem akkor kezdődött, amikor még koragyermek koromban láttam a TV-ben a Ferjáncz – Dr. Tandari párost versenyezni egy kis mérges, kék autóval. Talán ekkor fertőződtem meg a Renault szenvedéllyel is. A Renault 5 Turbo és maxi Turbo mind-mind ma már történelem, a rallye hőskora az a csodálatos B gruppe. De térjünk vissza az Alpinokhoz.
Írunk a múltjukról (van miről), jelenjükről és a jövőjükről és persze rólam, valamint arról a néhány őrültről, akik szintén szeretik ezeket a kis mérges kék autókat...
Köszönetet szeretnék mondani Daneenak és Zozonak a sok infóért és képekért.

- Vsanci –

Szponzoraink: